HomeAboutgalleryArchiveContact Logo

BLOEM

 


21 mrt

Mr. Sumo Mrs. Sumo


Si DES

Rabbijn Maarsenplein 7, Den Haag


Categorie: Indonesisch/Javaans
Gerechten: Pempek, sate kambing, ayam penyet, laksa
Prijsklasse: $

Een Indonesisch restaurant waar de echte Indonesiër ook graag komt; maak kennis met Si DES in hartje Den Haag.

Si DESAls Indo zijnde nemen we helaas zelden de moeite om een Indonesisch restaurant te bezoeken. Mede omdat Indonesisch eten te regionaal gebonden is. Zo heb je bijvoorveeld al tig verschillende soorten rendang, allemaal anders en uniek afhankelijk uit welke streek het komt of welk omaatje haar geheime famillierecept heeft gebruikt. Omdat wij beiden zijn opgegroeid met de Indonesische keuken zijn we snel bang dat het tegenvalt of dat ze het in onze ogen "verkeerd" klaarmaken.
Mrs. Sumo was echter zo onder de indruk van de vele echt Indonesische gerechten op de menukaart van Si DES, dat we het niet konden laten.

BetjakZodra je binnenkomt merk je direct dat Si DES een moderne uitstraling combineert met het authentieke van Indonesië. Het eerste wat mij opviel was een funky betjak (voorloper van de bekende bakfiets voor volwassen passagiers).
De wallpapers voelden "Indo" aan, ook het gedeelte waar je zittend op de grond kon eten en een muur waar allerlei inspirational quotes op stonden. Ook de gasten die veelal Indonesisch met elkaar praten. Dan waan je je even in Indonesië.

Yup... Dit beloofde een mooie avond te worden...
Let's break it down!

Ik begon met een cendol (drankje met palmsuiker, pandan puddingdruppels en kokosmelk)
Jammer genoeg was dit geen goede start gezien ik de Indo keuken extra streng beoordeel.
De kokosmelk smaakte rauw, flauw en te waterig. De pudding was matgroen.
(Voor de kenners, de kokosmelk dien je eerst te koken met wat zout en pandanblad voordat het kan worden gebruikt in Cendol en de pudding hoor je eerst te dopen in kokend water zodat de pudding weer mooi glazig en doorzichtig wordt).
Reden genoeg om mijn drankje te ruilen met Mrs. Sumo's colaatje.
Zou ik me vergist hebben om Si DES te bezoeken...?

PempekMrs. Sumo: Ik wist niet wat ik moest kiezen. Ik zou alles wel willen proberen! Maar ik ging voor twee van mijn favorieten: Pempek en on the side, sate kambing (in Indo is het geitenvlees, maar wordt in Nederland doorgaans met lamsvlees gemaakt). Sate kambing, dat is normaal gesproken wel te krijgen bij een Indo, maar pempek… Waar kun je dat nou weer ff snel eten als je er trek in hebt? Bij Si DES dus! En daar ben ik maar wat blij mee.
Beide waren heerlijk! En spicy! We waren even vergeten dat Indonesisch eten heel pittig kan zijn. Laten we zeggen dat de cendol die we erbij had besteld, toch wel erg welkom was. Maar het eten is authentiek en heb met plezier alles opgegeten. En voor het volgende bezoek heb ik in ieder geval al gepland wat dan ga nemen. ^^

Ayam penyetMr. Sumo: Ik had twee gerechten gekozen, de Ayam Penyet (kip in tomaat/chilli/garnalenpasta) en de Laksa (seafood in kokos en spicy curry met noodles). Om toe te geven, alles zag er "legit" uit en ik verheugde me op om mijn eerste hap te nemen.
De ayam penyet was mooi geserveerd met wat frisse komkommer, sla en een kommetje witte rijst, nice & plain. Dit moet ook wel want de ware ster was toch echt de penyetsaus welke apart werd geserveerd in een klein kommetje.
Mijn kip was bijzonder mooi crispy gegrild en boterzacht van binnen. Ik smeerde de saus op mijn kip en voila, ik had ayam penyet! Trots en vol verwachting nam ik mijn eerste hap...
Complete stilte... Alles om mij heen vervaagt... En dan gebeurt er iets... Ik voel een atoombom aan smaak en hitte op mijn tong ontploffen!! Het vuur op mijn tong verspreidt zich als een bosbrand in het gortdroge Australië!!
Mijn neus begint te lopen en mijn ogen beginnen te tranen (van geluk) terwijl ik probeer te grijpen naar mijn drinken.
Terwijl ik doorkauwde realiseerde ik me dat dit een keuken is die de gerechten zoveel mogelijk probeert te respecteren en hiervoor bijna geen compromis sluit met de (zachtaardige) smaak van de Hollander. Het gerecht is precies zoals ik het herinner hoe het behoort te zijn! Fantastisch!!

LaksaTerwijl ik door at probeerde ik dit geweldige nieuws te delen met Mrs Sumo waardoor ik bijna stikte in een rijstkorrel.
Na wat proesten ben ik over gegaan op de Laksa.
Ook hier wederom lof! De Laksa is goed gevuld met allerlei zeevruchtjes en 2 surimi garnalen (deze krengen smaken hier prachtig bij).
De curry is lekker spicy maar niet overheersend en de kokos is bijzonder romig hierin.
Hierna volgde een blije doch vurige afwisseling tussen Penyet en Laksa totdat ik vol zat. Voldaan staarde ik naar mijn lege Penyetbord en verdrietig naar mijn Laksa-kom gezien ik de noodles niet meer op kreeg door een flinke lunch, eerder die dag.
Eindstand: Je weet wanneer je een goeie indo hebt gevonden wanneer je een extra Spa Blauw besteld om je tong te koelen en als je dezelfde avond en volgende ochtend op de porseleinen troon zit en je zonden aan 't overdenken bent.
(#^_^#)

Final score:
3.5/5 3.5/5