HomeAboutgalleryArchiveContact Logo

Restaurant Prachtig

 

21 feb

Mr. Sumo

Prachtig

Willemsplein 77, Rotterdam

Categorie: Grand cafe
Gerecht: 3 gangen menu
Prijs: $$

Als je een restaurant bezoekt die "Prachtig" heet, leg je de lat al behoorlijk hoog, zeker qua verwachting.

Voorbij de voordeur wordt het restaurant alleen nog maar gescheiden door een gordijn waar je doorheen loopt waardoor ik me heel even waande in een pashokje bij de V&D.

Eenmaal binnen, en ik bevind me in een fijne tent, op een fijne locatie, naast de Erasmusbrug. Het blijft opvallend hoe geweldig de sfeer is tijdens de avonduren ten opzicht van overdag, mede door het uizicht op de Maas, de Erasmusbrug en alle gebouwen die in de verte terug naar ons gluren. Alleen hierom al wijk ik af van mijn standaard Tonic die ik normaal bestel bij m'n maaltijd, in ruil voor een droge witte wijn.

Het genot van mn eerste slok wordt al snel onderbroken door onweergeluiden wat uiteindelijk tram 23 bleek te zijn die gammel over de Zwaan hobbelde.

Hoe klinkt t volgende nou niet opwindend? Coquille en gamba met truffel-aardappelsalade en mayonaise van gepofte knoflook en munt. De downside? Terwijl ik er naar uit zag mn honger te stillen staarde ik vervolgens naar 2 garnaaltjes en een mini scallopje... Om dit in meer dan 2 happen te (willen) verdelen is serious willpower voor nodig (God, give me strength...).

Hoofdgerecht dan maar... Varkenswang geserveerd met oerwortel, kalfsjus en aardappelmousseline. Als ex-slager kan ik dit soort delen van het beestje heel goed waarderen. Zachter dan fricandeau, anders dan varkenshaas, magerder dan schouderkarbonade. Ik was dan ook alles behalve teleurgesteld.
Sterker nog, ze hebben alles TE lekker gemaakt! Bah... ›.‹

Waar je thuis normaal voor een eurie een aardappeltje of karbonaadje extra kan maken voor als je trek hebt in seconds, moet ik daar eerst bedroeft kijken naar mn (snel vermagerende) portemonnee en dan naar Mrs sumo voor approval.

Helaas te snel naar het toetje...

Spijscake met lemoncurd, basilicumstroop en sinaasappelijs.
Na het voor en hoofdgerecht te hebben gehad heb ik eigenlijk geen idee waarom ik dacht dat mn spijscake ook maar een millimeter groter zou zijn dan mn duim...

Ergens deed dit toetje (en achteraf heel de ervaring) me denken aan de Nederlandse samenleving. Zoveel verschillende ingrediƫnten mensen en smaakgroepen culturen op een bordje. Je hebt geen idee hoe alle smaken nu eigenlijk precies samen werken maar het werkt.

In het begin heb je het idee dat je er (te) veel voor betaalt alhoewel de ervaring alles de moeite waard maakt en blijkt dat je het er best voor over hebt. Uiteindelijk kom je er achter dat er eigenlijk niks mis is met de bedeelde porties en dat heel het probleem simpelweg bij mezelf ligt (ALLES VOOR SUMO!!).

Tijd voor een Big Tasty...

Mrs. Sumo

Ik ben daarentegen een wat minder grote eter en ik zat dus lekker vol na ons etentje bij Prachtig. De gerechten op zich waren allemaal niet zo groot, maar na 3 gangen blijkt het toch allemaal goed geproportioneerd te zijn.

Als oester liefhebber, begon ik met een half dozijn oesters. De ultieme smaak van de oceaan. Heerlijk! Ik probeerde de dressing van rode wijn azijn met sjalotjes, maar vond ik niet zo geslaagd. Het was mij te zuur en ik vond het zonde van de smaak. Ik heb mijn oesters toch echt het liefst puur en rauw.

Na een geslaagd voorgerecht was het nu wachten op ons hoofdgerecht. Een bavette van de black angus rund, geserveerd met champignons, asperges en een aardappelpuree met truffel. De bavette was boterzacht en mooi medium gegrild. Zo heb ik mijn vlees graag. De truffelpuree was ook om je vingers bij af te likken.

Verassing, we kregen we er ook nog frietjes bij. Naast de aardappelpuree had dat eigenlijk niet gehoeven. Maar geen paniek, ik ben dol op frietjes, dus die komen wel op. Ze waren overigens ook goed gebakken, waar je (vooral in het buitenland) niet altijd vanuit kunt gaan.

Genietend van het prachtige uitzicht op de Erasmusburg, de Rotterdam en de Maas, werd het tijd voor mijn Chocolade sinaasappel panna cotta met citroenijs. De chocolade proefde ik niet erg terug, maar dat maakte het er niet minder om. Hier wordt zorg besteed aan het dessert, en eigenlijk had ik ook niet anders verwacht in een restaurant als deze. Van de opmaak tot aan de smaken, het klopte.

Vanaf maart wordt hier een nieuw menu aangeboden. Wie weet komen we daarvoor terug.

Final score: 4/5 4/5