HomeAboutgalleryArchiveContact Logo

Pernikkel

 


Mr. Sumo


Pernikkel

Aweg 2, Groningen

Categorie: Spijslokaal - wisselende, seizoensgebonden kaart
Gerechten: Paddensteoelensoep, wildzwijn procereur, druivenroomtaart
Prijsklasse: $/$$

Datum: 17/08/2015

Op 18 oktober vierden Mrs Sumo en ik onze 2 jarige anniversary.
Om de sleur te ontsnappen van de bekende randstad (hoe mooi ik haar ook vind) zijn we in het verre Groningen terecht gekomen.

Om eerlijk te bekennen wist ik niet wat ik ervan moest verwachten. Hebben ze daar een binnenstad dan?! Zijn daar culinaire pareltjes te vinden...? Maar na amper 5 minuten lopen van het station kwamen de verassingen op ons afrennen als kinderen richting een berg snoep.

Centrum Groningen is een geweldige verzameling van uiteenlopende (betaalbare) eet- en drinkgelegenheden waar nog volop liefde is te vinden voor hun lokale producten en gerechten. Ze zijn opvallend modern, zonder hun roots te vergeten en te tonen.

Na wat uurtjes slenteren (lees, volproppen met alles wat eet en drinkbaar is) komen we terecht bij een newcomer die kennelijk al heel wat heeft los weten te maken bij de locals.

Pernikkel, Groningen Menu Pernikkel, Groningen
We zjjn bij 'Spijslokaal', Pernikkel.

Eenvoudig en eerlijk qua uiterlijk met wel bijzondere verfijnde smaken. De sfeer is heerlijk informeel, alsof ik bij mn maat thuis aan het eten ben. Zo zag ik het personeel gezellig samen eten en zo deed iemand zelfs nog een dansje om een ander heen. Deze mensen hebben duidelijk plezier in hun werk! Naja, een tent die rabarber limonade verkoopt kan nooit slecht zijn, hehehe...

Door het vele snacken eerder die dag, heb ik me moeten beperken tot 3 gangen.
Het menu wisselt indrukwekkend om de 2 weken, afhankelijk van wat er momenteel te vinden is.

Ik start met de paddenstoelensoep. Deze is rijk gevuld en gelukkig niet 'overly'-romig als een champignonsaus. Ik spot wat rozemarijn naaldjes welke een lekkere eigenwijze bijdrage leveren qua smaak.

Met de herfst volop aan de gang en de winter in zicht beginnen de eerste holbewoner gevoelens weer terug te komen. Vandaar dat ik ook niets anders kon kiezen voor het hoofdgerecht dan, het wild zwijn procureur, langzaam gegaard in bier (deel: schouderkarbonade zonder bot).

Wildzwijn is een superheld onder de vlezen die een waardige sidekick nodig heeft om volledig tot zijn recht te komen. Tot mijn grote vreugd werd het geserveerd met warme appeltjes, gebakken aardappel in schil en een salade.

De combinatie is flawless! De aardappel samen met de warme appel herinnert me aan een soort hete bliksem stamppot. De jus/saus smaakt heerlijk peperig en heeft een zoete vleug (proef ik nou appelstroop?!)

Salade side-dish Druivenroomtaart
De salade wordt gelukkig niet verdronken in klodders dressing en werkt prima ondersteunend maar de held blijft toch echt de boterzachte zwijn, die ik tot het laatst heb bewaard.
We eindigen met een druivenroomcake/taart. Wat me opvalt is dat (verse) druiven maar sporadisch wordt gebruikt in toetjes.

Halverwege het toetje gooi ik de handdoek in de ring en laat Mrs Sumo het laatste deel opeten. Niets ten nadele van het toetje maar omdat ik geen ruimte meer over heb.
Verdrietig moeten we afscheid nemen gezien we met de trein weer richting Den Haag moeten.
Maar wel met een solid belofte richting Groningen en Pernikkel... I'll be back!

Final score:
5/5 5/5