HomeAboutgalleryArchiveContact Logo

Madestein

 


 


Madestein

Madepolderweg 100, Den Haag


 

 

Mr. Sumo

Categorie: Frans
Gerechten: 1,2 kg Tomahawk steak, burrata, banaan royaal 2.0
Prijsklasse: $$

We zijn in het recreatiegebied, Madestein in het restaurant met dezelfde naam. Direct voorbij de eerste deur staart een mega Boeddha-hoofd me aan, wat zorgt voor een ongemakkelijk momentje.
Voorbij de tweede deur staat een dry age koeling waarin diverse delen in vrede rusten en rijpen, wat me weer gerust stelt.

Story time:
Voor de newbies, dry age is een rijpingstechniek waarin delen van de rund worden gehangen in een koeling bij een temperatuur van ongeveer 0-1 graad celcius met een luchtvochtigheid van ongeveer 85% voor gedurende 3 weken (tot max 3 maanden!). Hierdoor breken natuurlijke enzymen spierweefsel af die ervoor zorgt voor een malser stuk vlees en een intensere smaak (plat gezegd: gecontroleerd je vlees laten verrotten).
Het gros van al het supermarktvlees en vaak ook bij de meeste slagersĀ  te kort gerijpt en op een andere manier (wet aged, waarin vleesdelen vacuum worden verzuurd en op die manier malser worden).
Hoe afkerend dit alles mag klinken... Dude, you want this! Dry aged vlees is het beste wat vlees kan overkomen.

Het restaurant zelf is alles wat ik verwacht en kan hopen van een tent bij een recreatiegebied. Een hoofdzakelijk knusse houten intrieur, nette kelners met ruige tattoos en een karretje waarop het vlees werd gesneden voordat het wordt uitgeserveerd aan tafel.

Wat is nu beter dan samen een kilo ervan weg te eten? I know! 1,2kg!!!
En daarbij ook nog dat het je favoriete deel is van het beestje, namelijk de Tomahawk!
De Tomahawk is een ribeye met de (spare)rib er nog aan vast. Het hart van de ribeye is een vet-eilandje in het midden van je vlees dat heerlijk door je vlees heen smelt tijdens de bereiding en zorgt voor een ware smaakexplosie.

Buratta Aansijnden van de steak STEAK
Onze tomahawk werd uitgeserveerd met gepofte aardappels in de schil (eigenlijk de enige manier hoe ik aardappels wil hebben als een sidedish bij mn vlees) en met shimeji paddestoelen.

De tomahawk blijft de ster en is zoals het een steak betaamd perfect medium rare bereid.
On a personal note was het vlees carven (van te voren aansnijden) voor mij onnodig geweest gezien dit resulteert in het onnodig uitlopen van alle vleessappen, terwijl we aten.
Al met al, bleek de tomahawk een waar succes en zeker een reden om terug te komen, wat eigenlijk ergens weer jammer is gezien er in de menukaart genoeg gerechten staan die ruimschoots de moeite waard zijn om te nemen.

Ik eindig met de Banaan royaal 2.0 gezien ik mijn laatste heb gehad in mijn tienerjaren. Het toetje zelf zorgde voor een stroll down memory lane, terwijl het ook zorgde voor een moderne plot twist doordat het werd geserveerd met krokante banaan, caramelijs en een gerookte (say wut?!) chocolademouse.
Perfect ending!

Waarom was ik dan toch enigzins verdrietig aan het einde van mijn ogenschijnlijke heerlijke ervaring?
Omdat ik het gevoel niet kon afschudden dat ik dat monster van een tomahawk tot de helft heb moeten delen met Mrs. Sumo...

En hij is op Mr. Sumo is trots Bananensplit 2.0


Final score:5/5 5/5